søndag den 27. august 2017

Damp i ovn


I dag er det alfa og omega at lave en eller anden form for damp i sin ovn når der skal bages helt sprødt bagværk. Selvfølgelig er dette lettest i en dampovn, men det kan nu også sagtens lade sig gøre i en traditionel ovn.
Herunder mit bud på damp i en traditionel ovn. En metode jeg bruger når jeg bager, når jeg er i vores sommerhus.

Hævning ved hjælp af damp:

Jeg hæver ved damp således:


Et fad fyldes med kogende vand
Brødet stilles oven på fadet og kasse stilles hen over
Efter 45 minutters hævning i dampkassen

Jeg bruger et glasfad, hvori jeg kommer kogende vand. På dette glasfad stiller jeg min hul-bageplade, hvor jeg har placeret færdigformet Brød, MorgenStykker eller Flutes.
Hen over dette placerer jeg en plastikkasse med bunden i vejret. Dampen fra fadet bliver således inde i kassen og hjælper med hævningen - helt på samme måde som hæveprogrammet i en dampovn.

Jeg hæver Brød/MorgenStykker/Flutes i ca. 45 minutter i denne kasse.

En mulighed er også at du bruger ovnen til at hæve i. Stil ovvævnte fad i bunden af ovnen. Kom kogende vand i og sæt dit formede brød eller morgenbrød ind i ovnen og luk lågen og lad det hæve i varmen fra vandet.

Jeg hæver Brød/MorgenStykker/Flutes i ca. 45 minutter på denne måde.

Når hævetiden er færdig hæver du temperaturen i ovnen til den ønskede temperatur. Du lader blot dit bagværk være i ovnen mens ovnen varmer op og følger så den tid jeg har angivet i de enkelte opskrifter.
5 - 10 minutter før bagetiden er ovre, tager du vandet ud af ovnen og lader ovndøren stå åben et øjeblik, så dampen slipper ud. Luk ovndøren og bag bagværket til ende.


Bagning ved hjælp af damp:

Jeg bager Brød/MorgenStykker/Flutes således:


Skærver klar til at give damp
Jeg har en bakke stående i bunden af ovnen. I denne har jeg fyldt granitskærver. Helt almindelige granitskærver som benyttes i indkørsler/haver. Disse rengøres grundigt og så er de klar til brug. Når der hældes vand i skærverne, som opvarmes sammen med ovnen får det samme virkning som i en sauna og der kommer rigtig meget damp i ovnen.

Ovn/granitskærver varmes op til 250 grader (varmluft).
 1. Sæt bagværket ind i ovnen og giv det et par minutter.
 2. Sluk for varmluften og kom 1 dl vand i bakken med granitskærver..
 3. Vent et minut og tænd varmluften igen.
 4. Skru nu temperaturen ned til 200 grader.
 5. Bag nu Brød i ca. 20 - 25 minutter.
 6. Morgen Stykker i ca. 15 minutter.
 7. Flutes i ca. 15 minutter.
 8. Ca. 5 minutter før bageslut - åbnes ovndøren for at lukke damp ud.

10 kommentarer:

 1. Hej John, når jeg bager har jeg som regel 2 eller 3 plader brød og boller der skal ind. Skal jeg så hæve temperatur osv for hver plade?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har jo hævet under kassen og samtidig varmet ovnen op til 250 grader. Hvis du kan få arrangeret således at du hæver flere plader på én gang under kassen, så sætter du dem bare i ovnen sammen og bager dem sammen. Ved varmluft kan der godt være flere plader i.
   Jeg ved at du kan købe et stativ (på bagekurset.dk) hvor du kan have flere plader stående. Så er spørgsmålet bare om du kan finde en kasse der er stor nok til at dække det hele.

   Hilsen John

   Slet
  2. Hehe, jeg tror jeg laver noget i stil med det her: https://havehobby.dk/produkter/193-drivhuse---minidrivhus-og-vaeksttunnel/1723-minidrivhus-til-hoejbed---vaeksthus-fra-hortus/

   Slet
 2. De der store kasser man kan få til at pakke ting ned i, bedrollers bare de høje, de kan dække, spørgsmål om at købe den helt store ;-)

  SvarSlet
 3. Jeg har været i Bauhaus, Silvan, Jem & Fix og et havecenter for at få nogle skærver i den størrelse, men det er ikke lykkedes, og de eneste steder på nettet jeg har fundet nogle der sælger dem, så handles de i kubikmeter, ton eller lign. kvantiteter. Kender desværre heller ikke nogen, der bruger dem i bede eller carporte, så har du andre forslag til, hvor man kunne forsøge?. Mvh. Martin

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej
   Jeg havde skærverne i min indkørsel, så jeg har ikke selv været ude og købe dem. Er der ikke en flink husejer i nærheden, hvor du kan få lov at tageet par håndfulde. Der skal ikke mange til.

   Hilsen John

   Slet
 4. De har dem i Jem og Fix til næsten ingen penge: https://www.jemogfix.dk/soeg?q=Sk%C3%A6rver&section=products

  Mvh
  Ken Wood

  SvarSlet
 5. Tak for tippet Ken, men har kigget på dem, og de er desværre meget små. Jeg ville gerne have nogle der er på størrelse med dem John og bagekurset bruger. Jeg har allerede nogle i samme størrelse som dem de har i dem og fix, og det er ikke optimalt.

  SvarSlet